Tuesday, 31 July 2012

Kenapa dengan aku hari ini,mood xdew.hmm..nak wat study case xdew mood langsung,khamis ni dah nak antar.Ya allah,hmm..HAti aku nieyh rasa seseuatu tapi aku pon xfaham..hmmm....tolonglah.aku pon x faham dengan hatiku ni.

Saturday, 28 July 2012

moga dia berubah!!!aminnn....

YA ALLAH...hari ini betapa sedihnya aku.x sangka sungguh..anak2 muda sekarang dah ramai rosak.dunia akhir zaman.baru je sebentar tadi saya on9 akaun shareaza saya.tetiba ada seorang adik perempuan nieyh add saya.saya kenalkan dia sebagai Adik D.Umu baru 16 tahun.mula2 mesej okeyh je..tetiba bercakap perkara yang kotor..terkejut saya.16 tahun begitu,tanpa segan silu.
                         
                                         adik D:Akak,nak tanye cikit?
                                         saya    :tanye ape dik?
                                         adik D:akak pernah having seks?
                                         saya:oh my diiik...xpernah...
                                         adik D:HEHEHE..upps..ingatkan boleh berkongsi  cerita.
                                         saya:   y?do u?
                                         adik D:YES..Pernah..banyak kali.
                                         saya:     umur  macam nie?16 tahun?
                                         adik D: YE....
                                         saya:    x takut pregnant ke dik oii?x takut ALLAH?
                                         adik D: "pancut luar lah .."
                                         saya : apakah?x faham..

Ini serba sedikit perbualan saya dengan Adik D.SEMPATLAH jugak saya berikan nasihat untuk dia,sebelum dia off9,saya doakan adik D,insyaallah berubah..Untuk pengetahuan,saya berkongsi cerita ini bukanlah untuk mengaibkan tapi untuk menyedarkan semua,dan memberi teladan pada semua.Bayangkan semuda itu sebegini.Hmm..Ya ALLAH,minx sangat2 aku dijauhkan..aminnnn.....


sekarang zaman terlalu moden,segala-galanya semua dah moden.budak2 sekarang dah pandai macam2.macam manalah nak kurangkan masalah pembuangan bayi..macam2 sekarang ini.akhlak muda mudi dah banyak rosak,takut..dunia dan jadi terlalu menakutkan..mulalah saya nak membebel...kalaulah adik D,tu adik kandung saya,memang dah nak basuh cukup2..hmmm...adik2 saya semuanya lelaki..x tawlah nak manage adik perempuan macam mane..tapi insyaallah,kalau adik nieyh on9 lagi n x block saya after ceramah saya yg x berbayar tadi,saya akan terus nasihat kan dia.manalah taw,perlahan -lahan dia berubah kan...insyaallah..sama2lah kita berdoa..untuk dia dan diri kita sendiri,moga x terjebak dan terkandas dalam perbuatan maksiat,aminnnnn..........

       

rindu..taw x?

wink;..
hari ini saya rindu sangat2 dekat kembar saya,sungguh teramat rindu.teringat dulu2,selalu keluar same,jalan2..kl.melaka.seremban.port dickson,kuala pilah.lepak time sabtu n ahad.kii,dah x serupa macam dulu.dah berubah.kembar saya dah belajar jauh.nun disana beribu batu.alor setar sana tuh..mak aiiii..............
mengertilah,betapa sedihnya hati bila terpisah jauh..sangat sedih,nak keluar pon sekarang ni tiada berteman.sedih taw.

ini,gambar kenangan kami di melaka,time tuh ngah perabiskan baucer buku 200 hinggit.




                           nieyh kat mahkota parade,promote celcom lah sngat..huhuhu

ini waktu time jalan2 kat seremban


gambar nie,kena paksa ngan kembar pakai baju kurung,law x dia x mau kua..huhuhu


*rindunya saat itu.uwaa..nak nagis rasenyer..sabar jelah..x sbar nak jmpe 17 ogos nie.cuti 2minggu yeah...*


                                        

Friday, 27 July 2012

hari ini airmata jatuh jua.



hari ini airmataku jatuh jua,tapi bukan berjurai-juraian dipipi tapi tangisan didalam hati,amatlah perih,bila disimpan luka hati,hari ini,terkeluar juga.



                                   
  dulu-dulu masa kanak-kanak,bila menangis je,mesti ibu dan arwah pa yang pujuk,sekarang bila dewasa,pujuklah hati itu sendiri,rawat sendirian,bermunajat pada Tuhan. 






Alirkan butir2 mutiara di pipimu duhai sayang bilamana hatimu menjerit hiba, 
DIA pinjamkan hati ini buat kita, merintihlah di hadapannya, mengadulah di hadapannya, kerana hanya DIA yang memiliki segala penawar buat hati yang sedang pedih disiat, 
buat hati yang sedang longlai terbujur kaku


                                 






      Syukuri, Redhai musibah yang sedang melanda, kerana itu tandanya Allah masih ingatkan kita.. 
masih mahu mendengar kita merintih-rintih di hadapannya. Berlapang dadalah.
Sesungguhnya Allah itu sangat dekat, lebih dekat daripada urat leher kita,DIA maha mendengar, maha melihat setiap hati-hati hambaNYA. 


Moga asbab dari musibah tadi akan lebih mendekatkan kita kepada DIA yang selama ini menjauh tanpa kita sedari, 
yang mana hubungan kita denganNYA mulai renggang, dan terbatas.. 


Dengan namaMu Ya Allah, yang Maha pengasih lagi Maha Penyayang..kuatkanlah hati yang lemah ini, jangan biarkan kami sendiri tanpaMU, dan jangan biarkan kami menentukan nasib kami sendiri walaupun dalam kadar sekelip mata pun..
Saat kita terasa kehilangan, yakinlah..Allah takkan pernah hilang dan tak pernah membiarkan kita. Sayangkan hubungan baik denganNya, InsyaAllah, Dia akan menjaga kita..


|senyum sahabatku sayang,kecewa itu cuma satu proses dalam kehidupan ♥|





Thursday, 26 July 2012

suka suki kehidupanku ;)

                                             assalamualaikum...ade orang x??jawablah salam tue ye.....

                   
post kali ni,nak cerita serba serbi tentang diriku.just simple story...NAma dalam i.c Nurul Fatin Nabila BT Rozeman.law no ic lak 920220065466,no matrik kolej lak bpp20106333,huhuhuhu..itu po nak g taw ke.

                                                   
                                                         chakkk!!toink3..inilah saye...

dilahirkan bersama pasangan kembar saya,Nurul Fatin Nadia pada 20 February 1992.dulu2 time duk lam perut mak,kitawang memg selalu main tendang2..cian kat mak kita,dapat two kicklah tuh..dua2 berlumba nak keluar dulu..last2 kembar yang keluar dulu.baru saya..



inilah kembar saya,yg bertudng pink tuh...


tentang saya??hmm..kalau pandangan orang lain,saya x taw lah,tapi yang saya taw tentang diri saya ni.
saya seorang yang:
                                           

  1. kaki bising(maknanya banyak bercakap,tapi hanya bercakap dan bercerita dengan orang yg benar2 rapat)law orang yg x bpe nak rapat,membisu je lah jadiknye.
  2. periang,happy go lucky,yelah hidup ni mestilah kena happy kan?takkan nak wat muka kelat je,mesti orang menyampah.
  3. mudah terasa tetapi x simpan sangat dalam hati,coz nanti luka sapalah nak jahit,kan??ada yang sudi ke?
  4. setia..hehehehehe.ni mendalam sikit maknanya.setia pada ap?pada pasangan.tapi saya single ye.nak setia pada siapa pon saya xtaw.
  5. suka makan.ala semua orang suka makan kan??yg penting sedap n halal.paling pebret saya semua bnde yg manis,coklat,aiskrim ngan kek.yummy..terliur bulan pose ni.
  6. pink!!!!!yes..saya suka sangat perkara2 yg berwarna pink..baju2 lam almari almostly warna pink..hohohoho..nanti nak kwen pon nak tema pink..x kira nak jugakkk.
  7. saya paling suka dengan budak2.sernok mlyan dorang,terutama law budak lelaki,sebab adik2 saya semua lelaki.dah terbiasa.budak permpuan kadang2 mengada sikit..huhuhuhu
  8. perkara yang paling kelakar yang ada yg taw, dan ada yg xtaw..law saya lapar saya akan sedu.law dah kenyang pon saya akan sedu.maknanya law saya ngah sedu tuh,samaada tengah lapar atau kenyanglah ye..huhuhuhu..
  9. saya nie suka nengok cter2 lawak,n akan ketawa kuat2 cam pontianak..hahahahaha..mak selalu pesan.behave2 taw..huhuhuhu..cter romantik pon saya suka,,huhuhu..yg sweet mweet tuh..huhuhuhu...
  10. last one,saya nie suka menulis,berkarya.x kisahlah novel ke cerpen atau sajak..hhuhuhuhuhu..nanti nak jadi novelis sambilan.insyaallah.huhuuhu


                        itulah serba serbi pasal saya.kat bawah nie ade cikit2 lah gambar2 kenangan saya.




                                                                        peace.....


muka xnak bik gambar..ngeh3

                                                     

                                                              gambar annual dinner sem 1

manjenyer.........


*kita bertemu di post lain kali*

dengan serangkap pantun.hik3
putri kayangan cantik berseri,
indah dipandang,terjatuh hati,
hanya ucapan pengganti diri,
buat insan yang jauh kini dinanti.

*pantun ini xde kena mengena dengan yang hidup mahupun yg mati ye.lalalallalala*


mas khawin,perlu ke??

                                pengertian mas khawin



 Menurut undang-undang Keluarga Islam, maskahwin ialah pembayaran kahwin yang wajib dibayar di bawah Hukum Syarak oleh suami kepada isteri pada masa perkahwinan diakadnikahkan, samada berupa wang yang sebenarnya dibayar atau diakui sebagai hutang dengan atau tanpa cagaran, atau berupa sesuatu.


Firman Allah s.w.t. dalam Surah An-Nisaa’ ayat 4 yang bermaksud : ” Berikanlah kepada orang-orang perempuan itu maskahwin mereka.” Sabda Rasulullah s.a.w. dalam hadith riwayat Bukhari yang bermaksud : “Carilah untuk dijadikan maskahwin walaupun sebentuk cincin yang diperbuat daripada besi .”

ISLAM ITU MUDAH,SAMPAILAH DARI SEGI PERKHAWINAN PUN SAME.

INI pula kadar mas khawin mengikut negeri.
Kadar maskahwin telah ditetapkan oleh pihak berkuasa agama negeri-negeri adalah seperti berikut :
BIL    NEGERI    NILAI
ANAK DARA
      A    B    C
1    JOHOR    RM 22.50       
2    MELAKA    RM 40.00       
3    NEGERI SEMBILAN          
   a. Bukan Waris    RM 24.00       
   b. Ahli Waris       RM 48.00    
   c. Kerabat Diraja di Wilayah          RM 725.00
   Datuk Kelana& Kerabat          
4    SELANGOR          
   i.   Puteri Sultan    RM 2,500.00       
   ii.  Puteri Raja Muda atau Puteri    RM 2,000.00       
   kpd Putera Sultan yg bergelar          
   iii.  Puteri Kerabat    RM 1,000.00       
   iv.  Puteri Anak Raja (Waris)    RM 550.00       
   Puteri Anak Raja (yang lain)    RM 300.00       
   v.   Anak Perempuan org-org besar    RM 300.00       
   vi.   Cucu orang besar    RM 200.00       
   vii.  Orang Kebanyakkan    RM 80.00       
5    KUALA LUMPUR    RM 80.00       
6    PERAK    RM  101.00       
7    PULAU PINANG    RM  24.00       
8    KEDAH          
9    PERLIS          
10    PAHANG    RM 22.50       
11    TERENGGANU          
12    KELANTAN          
13    SABAH    RM 100.00       
14    SARAWAK    RM 120.00       
15    W.P LABUAN    RM 80.00     


#Senakhah AL-quran PON BOLEH dijadikan mas khawin,dengan persetujuan pihak perempuan.
*ramai yang konfius,wang hantaran dengan mas khawin berbeza taw.*


berfikir sejenak tentang cinta.

cinta??

percaya atau tidak,ianya tetap hadir,pada hati sanubari seseorang.ianya sangat spesifik,sukar diramal dan dibicarakan.betul x?setuju x dengan saya?



mudah dan terlalu mudah untuk menyatakan sayang dan cinta.tapi untuk melaksanakanya amatlah payah.I LOVE U,semua boleh ucap.budak2 tadika pon boleh taw.cuma cara perlaksanaannya,bagaimana??


pernah dengar cinta monyet x??


monyet-monyet sedang bercinta ke??
eeh..bukanlah awak..cinta monyet nie cinta zaman skolah,time kita masih x matang,just men2 je..kononlah sayang sangat..kan??hihihi..tapi hancus...



cinta sejati???woww...inilah yang nak dengar.tapi saya masih belum ketemui lagi,insyaallah..dengan izinnya...
kita hanya merangcang,Allah yang menentukannya.





APA ITU NIKAH GANTUNG??

assalamualaikum..
hari ini nak berkongsi sikit dengan apa yang saya baru baca tadi,tentang nikah gantung..


                                                    APA ITU NIKAH GANTUNG???




NIKAH gantung juga dikenali sebagai nikah khitbah.Nikah gantung (atau dalam Bahasa Arab disebut Nikah Khitbah) sebenarnya bermaksud pernikahan di mana pasangan pengantin tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan.



                                          




Dalam kata lain, majlis akad nikah diadakan terlebih dahulu tapi majlis kenduri kahwin (walimatul urus) diadakan kemudian. Penangguhan majlis kenduri kahwin tersebut boleh hingga menjangkau tempoh bertahun-tahun lamanya.


Akan tetapi rukun-rukun perkahwinan seperti biasa perlu diikuti iaitu perlu ada suami, isteri, wali, saksi dan akad (Ijab Qabul). Tidak ketinggalan juga maskahwin pun perlu dibayar. Untuk hantaran boleh ditanggunhkan dulu.


Sebab-sebab biasa nikah gantung ini dibuat adalah seperti:


Suami masih tidak mampu menyara sepenuhnya kos hidup isteri seperti rumah sewa, pakaian dan sebagainya.
Pasangan masih lagi menuntut dan masih belajar.
Belum bersedia memberi komitmen sepenuhnya dalam menunaikan tanggungjawab berumahtangga.
Setelah majlis akad nikah berlangsung, kedua-dua pasangan perlu tinggal secara berasingan sehingga benar-benar bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami dan isteri. Pada kebiasaannya pasangan ini akan tinggal di rumah ibubapa masing-masing.


Tujuan utama nikah gantung ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya penzinaan dan kelahiran anak luar nikah. Setelah kedua-dua pasangan ini melalui nikah gantung, mereka boleh bertemu, berdating, dan bermesra. Malah jika melakukan seks pun hingga melahirkan anak ianya tidak salah dan tidak haram. Anak yang mereka lahirkan itu adalah sah hukumnya.


Walaupun mereka nikah gantung, mereka adalah pasangan suami-isteri yang sah di sisi agama Islam dan undang-undang Kerajaan Malaysia.


Dari sini anda dapat lihat bahawa kesucian institusi kekeluargaan itu dapat terus dipelahara. Si gadis yang hamil dalam tempoh nikah gantung tidak perlu berasa panik dan gerun oleh kerana anak yang dikandung adalah sah. Dengan ini kes-kes dan isu pembuangan bayi tidak akan berlaku.


Di sinilah anda boleh lihat bahawa ajaran Islam itu amatlah mudah dan mampu meringankan umatnya dalam menjalani kehidupan seharian.


Semoga dengan perkongsian ini memberi manfaat buat anda.


FAKTA: Kebanyakan umat Islam kurang mempunyai kefahaman mengenai Nikah Khitbah dan takut mengambil risiko. Sama-sama kita semarakkan ilmu agama semoga kita sentiasa mendapat kefahaman :)
                          


                                

Wednesday, 25 July 2012

menganyam impian

                                                              disaat berseorangan 


                                                           


                                                 mengimpikan teman sehidup semati
                                       teman untuk berbicara tentang kehidupan
                                       teman untuk berkongsi rasa dan ceritera
                                       teman untuk dirindu dan merindui..
                                       teman seumur hidup,si dia bakal pelengkap hidupku.






                                           teman yang melengkapkan hidupku dengan cinta.
                                           teman yang menjadi watak utama dalam setiap ceritaku..
                                           teman yang memberikanku cinta dan kasih sayang.
                                           hingga ku penghujung cintaku..






                                            


                                                   teman disaat jatuh dan bangunku..
                                                   teman susah dan senangku
                                                   teman yang mengimamkan tiap solatku
                                                   teman yang ku panggil SUAMIKU..


*  SEMBANG NAKAL:
 nakal punyer pasal sebab terpengaruh dengan novel2 cinta..for the last aku menjiwang untuk post kali nie,ialah...teman yang boleh mengangkat ku ke dalam bilik ,sebab tertido atas sofa..huhuhu..insyaallah,saya x berat pon...lalalalalala...

kiriman gugusan rindu

            KIRIMAN GUGUSAN RINDU

Dari jauh ku ukir sebuah rindu.
buat Sidia nun jauh disana.
kiriman rindu ini tolong sampaikan
biar tersebar rindu dalam hati.
             

gugusan rindu yang berselerakan
kau kutiplah..
itulah kiriman rindu dariku.
benar mungkin waktu akan mencipta pertemuan kita
tapi..
rindu yang hadir tidak dapat disimpan

biCAraku bersama pungguk..
mungkinkah aku sepertinya yang merinduikan bulan
menanti seseorang yang tidak ketemu..
cukuplah ku kirim rindu itu
bila telah kamu menerimanya..
tenang hatiku tika itu.

                                                                    terbanglah rindu..



si jAN tuNG hAti :)

                                       assalamualaikum....

Ibu,
Saat perginya abah di senja nan merah, ibu tetap tabah. Walau telah hilang seorang lelaki disisi, ibu tetap kuat meniti hari. Esak tangis kami waktu itu, ibu cuba tenangkan walau jiwa ibu sendiri celaru. Keseorangan membesarkan anak-anak yang masih mentah, sememangnya bukan mudah . Sesekali terdengar keluhan ibu, apakan daya aku anak kecil yang tak mampu untuk membantu. Walau apa jua cuaca, ibu tetap gigih mengerat kudrat demi anak-anak tercinta. Pesan ibu, tidak mengapa kita menyuap nasi tanpa lauk sekarang, asal nanti tersenyum kenyang dimasa depan.  Buktikan pada dunia, anak yang membesar tanpa bapa juga mampu mencorak masa depan yang selesa!.

Semakin meningkat remaja, semakin  kita terpisah dek jarak dan masa. Demi ilmu yang dicari, kita merelakan perpisahan ini terjadi. Dalam kesibukan mencari ilmu, perlahan-lahan aku hampir terlupa bahawa aku masih punya ibu yang sedang tua. Mujur, aku kembali ibu. Kembali untuk mengucup berkat tanganmu dan bening dahi yang semakin menunjukkan tanda usia. Seringkali juga aku tatap wajahmu dalam tenang lena seorang ibu. Kini aku berjaya dewasa, hasil semangat dalam doa titipanmu.

                       

Aku memang bukan anak terbaik, jauh sekali menjadi yang paling patuh. Setiap tutur kata mu, ada sahaja aku bantah. Suruhanmu, kadang-kadang aku biarkan. Maafkan aku ibu, atas setiap keterlanjuran itu. Tapi jauh disudut hati ini, aku mahu dan sentiasa mahu untuk menjadi anak kebanggaan ibu. Susahnya menjadi anak pada zaman ini, tapi susah lagi menjadi seorang ibu 10 orang anak.

Tidak terucap bangga yang bersarang didada, tidak terhitung syukur dipanjatkan pada Dia, tidak terzahirkan dengan kata-kata. Sesungguhnya ibulah, insan teristimewa yang menghuni sudut jiwa pada setiap ruang masa. Terima kasih tuhan, kerana kurniakan kami seorang pejuang kehidupan.


                              Inilah wajah kesayanganku,ibu yang tercinta pengarang hatiku,si jantug hati,tanpanya jantung ku tidak akan berdegup,nadiku tidak akan berdenyut,terima kasih ibu....


gambarnya yang sentiasa ada didalam dompetku....

kasih ibu membawa ke syurga,sayangilah dia melebihi segalanya,tanpanya kita tidak akan lahir ke dunia.terima kasih kerana membawaku melihat dunia pada 20 Februari 1992.
IBU......KAULAH RATU HATIKU..
                                 

kahwin muda itu indah :)

"Couple bukan jaminan, tunang bukan menghalalkan segalanya, nikah itu lebih baik."


bukan niat dah nak mahu kawin,tapi saja berbicara tentang hal ini..tidak salah kan..sesiapa yang rasanya sudah mampu dan cukup untuk menggalas tanggungjawab berkeluarga yang amatlah dan cukup besar ini.SILAKANLAH.......




Rasulullah S.A.W bersabda :
"Barang siapa diantara remaja berkahwin dalam usia MUDA, maka menangislah syaitan."

Dan ia (syaitan) mengeluh : 
"Aduh celaka aku, agamanya telah terpelihara dari godaanku." 
~HR . Ibnu 'Addi~

♥ JODOH itu RAHSIA ALLAH. Perlu DICARI bukan DITAGIH. Andai SAMPAI MASA dan TIKANYA, ALLAH TIDAK PERNAH MEMUNGKIRI JANJINYA. PERCAYALAH~! ♥ 

yang dinanti pasti tiba,kalau kawin muda alhamdulilah,terhindar dari dosa dan zina yang dilaknat Tuhan.



ღ¸.•*¨*•*¨*ღ¸.•*¨*•*ღ
بِســـمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــم
ღ¸.•*¨*•*¨*ღ¸.•*¨*•*ღ

Sebelum pegang tangan perempuan yang ingin kamu nikahi, pegang dulu tangan walinya....baru gentlemankan?? ^_^ BETUL KAN?so....ade berani x?ekekeke.....






                           "Daripada EPAL baik OREN..♥ Daripada KAPEL baik KAHWIN..♥



untungkan siapa yang kawin muda tuh,bnyak pahala yang dapat kan3??ini bukan tipu2,ini kenyataan taw..

kisah seorang anak lelaki meminta izin ibunya untuk berkhawin muda..how so sweet..:)



Kehadapan mak.

Mak.
Anak mak nak cakap ni.
Mungkin mak terkejut bila dengar apa saya kata ni.
Mungkin mak akan marah saya juga.
Mungkin mak akan bulat-bulat mata tak percaya.

Mak.
Anak mak nak minta izin mak.
Anak mak ni nak kata pada mak.
Boleh tak kalau anak mak ni nak bernikah?
Pada usia ini? Secepat ini?

Mak.
Anak mak ni dah fikir banyak.
Anak mak ni dah kaji ciri-ciri calon menantu mak tu.
Dan insyaAllah mak, anak mak ni percaya dia boleh jadi suami yang baik.
InsyaAllah segalanya akan mendapat keredhaan Allah diatas keputusan anak mak ni.

Mak.
Sebab anak mak ni dah fikir nak jaga diri dia daripada segala fitnah.
Anak mak ni lakukan kerana Allah yang esa.
Dia bukan buat keputusan kerana trend mahupun nafsu.
Dia buat kerana dia tahu sudah tiba masanya, mungkin ini jalan yang terbaik.
Anak mak dah lakukan istikharah jua sebelum memilih dia mak.


Mak.
Mak sebaik sahaja mak dapat surat ni,
Anak mak ni dengan senang hatinya akan berbicara sebab lebih lanjut.
Anak mak ni harap mak dapat sokong.
Jangan marahkan anak mak ini tapi slow talk dengan anak mak ini.




PERKHAWINAN YANG MENGHALALKAN SEGALANYA,INDAHNYA BERKHAWIN MUDA~:-P



                         

sebuah PENCARIAN :)

cinta sejati tidak akan datang bergolek.
                Betul tu dan saya tidak punyai sebab untuk menipu awak. Awak sebenarnya berhak mendapat mana-mana lelaki yang awak inginkan sepertimana wanita-wanita memperolehinya. Ya, siapa sahaja lelaki di dunia ini, awak berhak untuk menjadi teman wanita atau isterinya! Namun, dengan satu syarat iaitu awak perlu mencari cinta sejati tersebut.
                         


                                  carilah......................................

                         mungkin si dia berada nun jauh disana,mungkin jugak sidia ada berhampiran kita.






Mencari teman lelaki untuk dijadikan suami merupakan satu pengembaraan yang sangat mencabar. Ia bukanlah boleh dilakukan dengan sambil lewa tetapi perlu dilakukan dengan serius. Ramai wanita yang tersilap memilih pasangan dan akhirnya perhubungan mereka di akhiri dengan perpisahan.
jadi...berhati-hatilah..ingatan untuk saya dan juga wat awak-awak semua ye.:)








                                  saya mencari untuk dijadikan teman sehidup semati.


the ends..
                                   

meDIcal assintant is my carrier

1JULAI 2010
Tarikh yang diingati smpai sekarang,hari pertama lapor diri sebagai pelatih pembantu perubatan di kolej pembantu perubatan seremban.sedih dan duka bercampur baur dan pejam celik,saya dah berada di tahun ketiga,dah sem 5 pon.

minggu orientasi,yang paling depan sekali topi oren tuh saye lak ye :)


tidak sangka dalam mengharungi pelbagai dugaan,macam-macam perkara yang berlaku sepanjang saya di kpps tercinta ini.,tup tup lagi setahun lagi nak meninggalkan kpps.tapi terasa macam lambat jerk lagi kan??


ini,serba sedikit ceritera saya dan sahabat-sahabat saya ...


ini waktu sem 1,lawatan ke muzium anatomi ukm.
skema kan?kena pakai baju camnie,be4 dpat uniform..


muka time sem1,time tuh baru 43 kg,sekarang??pergh jangan cakaplah...




                                  ini pulak bersama teman seperjuangan,masih ingat lagi ,niey time nak g makan            
                                                     kat kedai bawah pokok hari jumaat time tuh.




ini pulak bersama roomate kesayangan saya,time nieyh ngah praktikal dekat hospital tangkak.
bru sem 2 .


kengkawan dari sabah n sarawak yang sngat sporting :)



praktikal-praktikal jugak,enjoy jgan lpew..huhuhu..
nieyh time berkelah kat air terjun gunung ledang.pergh terbaikk....


PERJALANAN HIDUP INI MASIH PANJANG LAGI.MOGA DIRIKU DAPAT TERUSKAN DENGAN PENUH KETABAHAN.

                                    

Thursday, 19 July 2012

KaMu Yang KU nanTI

assaLAMmualaikum :)..
didalam hati ini terdetik segenggam rindu yang datang entah dari mana,
dipelusuk jiwa ini terukir sebuah cinta tanpa entAH untuk gerangan siapa,
dihati ini,terlukis sejuta kebahagian tetapi untuk dikongsi dengan siapa,
dalam hati ini tersedia kunci didepannya,entah gerangan siapa yang akan membukanya,
assalamualaikum cinta..
waalaikummussalam rindu..
pada siapa salam yang menusuk kalbu ini.
pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada Allah yang melebihi segala-galanya.
pada insan yang berjaya mengetuk pintu hatiku ini.




omBak rindu cintaku ini buat kamu 
insan yang bergelar imamku,
yang begitu mengasihiku dengan izinNYA,
yang boleh membimbingku insan yang kerdil ini,
yang boleh menerima segala salah dan silapku,
yang tidah pernah menyesal kerana mencintaiku,
yang menerimaku seadanya.
kamulah...bakal pelengkap hidupku.


ALLAH telah menentukan jodohku.
sayang..
walau dimana,siapa dan apa yang kamu lakukan ketika ini,
sungguh pon aku menanti kehadiranmu menyambut cinta suciku,
aku menunggumu diruang waktu hingga kita bertemu
Dengan izinNYA,kau dan aku menjadi satu.



perpisahan (untuk si dia yang jauh disana)


Pertemuan yang menyatukan kita
Bercanda, tertawa dan berbagi kisah
Tentang hidup, pengalaman dan cinta
Yang datang tulus dari rasa percaya
Berdiri sama tegak, bersila sama rendah
Tak mengenal kasta dan siapa
Itulah kebersamaan dan perkenalan kita
Tapi kini, perpisahan menghapus semua
Cerita, cita dan kisah kita
Yang terjalin cukup hangat dan lama
Bersama senyum sang purnama
Menghias malam bertabur cinta
Hanya sesal dan kata maaf
Mengiringi langkah kepergian kita
Hanya ingatan dan kenangan kita
Yang tersisa dari sebuah kebersamaan
Kebersamaan kita yang tak terlupakan
Dan akan terus terbawa
Hingga kita terlelap selamanya.



puisi buat ayah~


Di keheningan malam..
Datang secercah harapan...
Untuk menyambut jiwamu datang...
Sebercik harapan agar kau kembali pulang..
Hanya sepenggal kata bijak yang bisa kutanamkan...
Duduk sedeku, tangan meminta, mulut bergoyang, jatuh air mata...
Tapi apalah daya..
Semua harapan hilanglah sirna..
Karena kau telah tiada..
Ayahku tercinta..



rajuk sebuah hati

dalam rajuknya hati menikam kalbu
dalam seksanya hati bak ditikam belati
dalam tawarnya hati tanpa ada kemanisan
dalam sepi retaknya sebuah ikatan
bukan menangisi,bukan memarahi
cuma kesal sungguh dihati.
mendungnya awan,bukan bermakna air mata akan jatuh
redupnya hati bukan bermakna terluka sudah
tetapi ianya sebuah gambaran yang tiada kata-kata
sukar difahami lagi ditafsir.

Wednesday, 18 July 2012

ramalan ku benar belaka


Hingga ke saat ini
Berbagai persoalan
Tak henti melanda
Buntu... ku memikirkannya


Kau memilih diri ku
Di atas dasar apa
Apakah kerna cinta
Atau... pelepas sepi cuma


Seumpama... dedaunan...
Yang telah gugur bertaburan
Membiarkan... ranting dimamah usang


Apakah semua itu
Akan terjadi pada ku
Andainya benar
Maka tepatlah apa yang diramalkan


Waktu bersama mu
Banyak benar kenangan yang kita ciptakan... bersama
Dan satu darinya... engkau bersyahdu
Bahawa aku takkan kehilangan mu
Susah payah kita... semai benih cinta
Merempuh dugaan akhirnya kau tinggalkan
Susah payah kita... semai benih cinta
Merempuh dugaan... akhirnya kau tinggalkan
Sia-sialah ku bina istana cinta
Andai insan lain... dihati mu... bertakhta
Hingga ke saat ini... ku masih terkenangkan
Saat-saat yang indah... nyata kesudahan aku

kacamataku tentang seorang wanita

wanita umpama bintang yang mengerdip tika malam,
indah dipandang,tapi sukar untuk digapai.
wanita ibarat matahari yang sangat cantik tika terbenam,
tetapi kecantikannya wajahnya hanya sementara.
wanita ibarat bulan yang sentiasa dirindui pungguk,
begitu juga bagi sang kumbang yang sentiasa rindukan bunganya.

wanita seperti awan yang tinggi diangkasa.
kadang-kadang,mendungnya akan ada,dan tangisan akan tiba.
wanita seperti kilaunya permata,
yang sangat menawan untuk ditatap.
wanita juga seperti api.
yang kadang2 membakar hati seorang lelaki,


wanita juga seperti salji,
yang sejuknya melembutkan hati lelaki,
wanita diibaratkan air yang tenang,
tanpa jangan disangkakan tiada buaya.
kelak penyesalan memakan hati.

wanita juga seperti lelaki yang inginkan disayangi,dihormati dan dikasihi.

SAYANGILAH WANITA SEADANYA DIA.



pengertian hidup

malam sepi ,dingin..
dalam kekalutan waktu aku mencari makna sebuah kehidupan.
kadang2 aku tidak dapat menerima takdir yang ditentukan.
tapi aku harus percaya,setiap yang ditentukan
ada hikmah disebaliknya.
merenungi bulan malam ini,
ku tertanya-tanya
mengapa hanya mentari tika siang,
mengapa hanya bulan tika malam.
begitulah Pencipta telah menentukan segalanya.

Ya Allah,kuatkan hatiku menerima segala dugaan hidup ini,amiinn..:)